Fisken biter – Hardangervidda dag 3

En prat med noen fiskere vi møter på vei tilbake til hovedstien, gir oss trua. De hadde fått en aure på 1,2kg i Langavatnet i går. Det er mulig. Kilofisken er på gang. I dag går turen mot Sandhaug. Det er snaue 4,5 timers gangtur fra teltplassen. Vi har hørt det skal være fisk å få i et vann like ved Sandhaug, Reinsmyrtjørna. Jeg har ofret capsen min i morges til fiskeguden, da den friske brisen tok tak. Det må jo bringe lykke!

På turen møter vi flere som har prøvd fiskelykken, men de melder om lite fisk. Rettere sagt ingen fisk, inntil vi møter en eldre, rutinert fluefisker. Han har fått noen fisk, ikke de største, men stekefisk størrelse, og vassdragene rundt kragavadtjønne som han har fisket nå hadde fine forhold. Motet stiger.

Turen mot Sandhaug er flott. Stien bukter seg gjennom dalsøkk, over små bekker, lange vidder og det kuperte landskapet byr på det ene etter det andre panoramabildet av norsk natur. Heilo finnes over hele vidda og du hører den til en hver tid. De små Heilo kyllingene tumler plutselig over veien, like forran skotuppen på deg, mens sola lirker seg frem mellom skydekket.

Reimsmyrtjørna er et lite tjern på ca 1294 meter over havet, og ligger like ved stien. Det er hardt fisket ifølge driftslederen på Sandhaug. Vi finner le bak en liten knaus og fyrer primus. Snart 4 timer har vi gått, og jeg kjenner at mine 30+ kg i sekken er deilige å få av. IMG_0349

Mikal skal speide etter fiskeplasser, og snubler nærest over 2 ryper. Når jeg kommer med filmkamera løper det 4 ryper rundt oss, og det er minst like nysgjerrige som det vi er. Den ene kommer så nært som 4 meter.

Jeg slenger på en prikket rød/grønn Lilleauren og gir meg i kast med fiskingen. Mikal går mottsatt vei på vannet. Her er det mer dybde. Jeg fisker meg rundt den ene bukten, og kaster mot en ensom stein som ligger midt i vika. Der! Stangtuppen spenner seg godt ned. Det napper og drar.

Sluringen fra snellen tyder på at det er litt størrelse. Jeg strammer bremsen. Fisken går mot bunn, og veiver frem og tilbake. Den gir litt opp før den drar på mot land. En slank aure på ca 500 gram, nydelig rød i kjøttet. Tydelig preget av en lang og kald vinter. Under en time har vi fisket oss rundt vannet. Kun en fisk, og ingen flere napp. Vinden tar seg opp igjen, og vi dropper tanken på telt- Sandhaug Turisthytte neste.

Sandhaug er en flott turisthytte som ligger ved Nordmannslågen. Dette vannet er digert, og gir deg mange mulige fiskeplasser. Når vi ankom ca kl 18, var det 60 gjester og vi fikk plass i sovesalen. Den var helt kurrant, og bare 10 av de 25 plassene var tatt. Lasagnen med frisk salat var digg etter den lange marsjen.

Her møtte vi gjester som imponerer. Han ene sprang fra Finse til Haukeli på to dager. Ca 10 timer hver dag inkl stopp og lunsj. Mens en annen er på vei fra Lindesnes til Nordkap – 3 mil til dagen må tilbakelegge de neste 3 månedene med 36 kg på ryggen. Det er i alle fall lengere enn planen vår for i morgen. Olsenhylen skal være et godt og populært fiskestrekk over mange år. Bare en knapp time å gå. Været som er meldt er sol, lite vind –  ca 12 grader – I morgen blir det fisk!

Sandaug Turisthytte

Sandhaug Turisthaug
bilde hentet fra ut.no

Sandhaug Turisthytte er en stor hytte med 80 sengeplasser, hvorav ca 25 stk er på sovesal. ca 4-5 timer fra parkeringsplassen ved Tinnhylen.

  • Pris middag: 300 kr
  • Frokost: 100 kr
  • Sovesal: 187 kr (medlem turistforeningen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: