Rypefall på Haukelifjell

“Det er mye rype i fjellet i år”, sa dama bak skranken på Haukeliseter, i det hun ga oss jaktkortene for Haukelifjell.  En hytte, fire kamerater og tre dager med rypejakt. Det ligger til rette for en perfekt langhelg med jakt, god mat og latter.

Tåka henger tungt over fjelltoppene når frokosten inntas. Bekkene er fylt og myrene våte.  Jaktterrenget  ligger på ca 1240 meter, ved Vidjernuten og opp mot Vesle Nup på 1500 meter. Den tykke tåka tvinger oss til å ta nederste del av terrenget. Sikten er rundt 50-60 meter og til tider mindre og av sikkerhetshensyn går vi på rekke med øyekontakt.

Haukelifjell
Tåka kommer inn som en vegg over fjellet

Første stykke inn på “vidda” er det lite fugl å se. En og annen rype letter etterfulgt av ett og annet skudd fra inne fra tåka, men de fleste rypene letter utenfor skuddhold.  Vi kommer inn på mer kupert terreng på toppen. Forsiktig karrer meg ned en av mange fjellskrenter som er bratte og glatte, og har fokus kun på å holde meg på beina. Derfor ser jeg ikke rype som sitter midt i steinrøysa. I det jeg lander på bakken letter en rype og setter seg 30 meter fra meg. “Sitting duck”.  Skuddet går og dermed var første fuglen i sekken! Følelsen er magisk og jeg er fornøyd med meg selv.  Ikke før jeg har pakket ned rypa og begynt å bevege meg, hører jeg en kavalkade av 4 skudd. På tåhev følge jeg med om det kommer noen skremte ryper min vei. Ut av tåkeheimen, rett på vei mot meg kommer en flokk på minst 10 ryper. Mine to skudd henter ned 1 rype som elegant tar et svalestup og lander midt i ett lite tjern. Det var da som pokker…En ufrivillig vadetur må til for å hente den ut. Glad jeg har goretex bukse og gode sko. Trond har også fått en rype fra flokken og forventningene til dagen er skyhøye.

småvading over bekkenene
Trond prøver å kommer tørrskodd over en av mange bekker

Rypene ser ut til å dukke opp etter hvert som vi kommer høyere i terrenget. Tobben har også fått seg en rype i sekken før vi tar lunsj nede i ei steinrøys. Tåka kommer og går mens vi spiser. Eneste som ikke har fått noe før lunsj er Jimmi, noe han er fast bestemt på skal fikses snarlig.

Lunsjtid
Tobben, Jimmy og Trond. Vidernuten, Haukelifjell.

Vi splitter lag etter lunsj og går opp i høyden igjen. Jimmi og jeg tar en bratt fjellskråning opp på et platå.  Før vi er nærmer oss toppen hører jeg to skudd etterfulgt av et tredje. Jimmi dukker opp med rypa i hånda. “Det viktigst er å være med i gjengen, når alle andre har fått rype”. I frykt for at rypa skulle ta til vingene, har Jimmi forsikret han seg at den ble liggende – fra 5 meters hold. Rypekjøttdeig er eneste dekkende ordet!

Fornøyd med at alle har fått fangst –  og dagen går mot kveld, er det bare å rote seg ned i hytta igjen til en lang kveld med god mat, drikke og et slag Risk ut i de sene nattetimer.

Lørdagen starter ikke noe bedre enn fredagen. Tåka er lav- til tross for YR og STORM sine godværsmeldinger. Vi velger derfor å jakte i samme terreng som dagen før. Denne gangen finner vi knapt spor av ryper. De to vi finner blir med hjem i sekken. Det er ikke før hjemturen at vi snubler over flere rypekull på over 8-10 ryper. Alle letter på lang avstand og det er umulig å få sendt ett skudd avgårde. Vi igjen får blod på tann, og det blir besluttet å ta en ekstra “strafferunde” tilbake igjen til høyfjellet. Den ekstra turen gir oss kun 1 ekstra rype selv om skuddsjansene er mange.  Søndagen drukner igjen i tåke og ingen fugl.. Men vi er fornøyd! Turen har vært kjekk og mye rype i fjellet er positivt-

Følg meg gjerne på FACEBOOK @jaktogfiskebloggen.no og INSTAGRAM @jaktogfiskebloggen

Sjekk ut noen småtips under før du legger ut på jakt eller tur!

En flott lirype måtte bøte med livet
Lirypa har fantastiske farger

TIPS!

Rypejakt, og anna jakt, handler om mil etter mil og god mosjon. Våre tre dager i felten ga oss gode 4,5 mil og 70 000 skritt vind, tåke, regn, litt sol og såre bein! MEN GØY ER DET – og gode historier blir det alltid. Vær litt ekstra forberedt når du skal på jakt! Sjekk ut noe små tips under for å finne ut hvordan det står til med rypetellingen og hvordan du får digitale kart på mobilen som sikrer at du ikke går deg bort  i tåka eller ukjent terreng.

SJEKK DITT RYPETERRENG

Terrenget på Haukelifjell hadde godt med rype, og det var mer rype enn Trond, eier av hytta, hadde sett der opp før. Dette stemmer godt med Norsk Institutt for Naturforskning sine tall i nærliggende områder. Det er nedgang i nord, mens sørlige felter har mer. Vi så en del smågnagere oppe i fjellet, og det kan være noe av årsaken. Det er også mye bær og mat for rypene å spise. Sjekk ditt rypeterreng på Norsk institutt for naturforskning (NINA) på  www.honsefulg.nina.no

LAST NED GRATIS KART PÅ MOBILEN

Ha alltid med deg ett papirkart! Men ett veldig greit supplement er å ha det digitalt kart på mobilen med GPS tracking. Jeg bruker Kartverket sine kart og app. Alt dette er GRATIS! Du må laste ned appen GEOVIEWER og deretter laster du ned kartet for det fylket du skal jakte i. Da får du like detaljert kart som papirkartne gir deg, og GPS’en holder track uavhenig av mobildekning. Følg linken og se instruksjonvideo og direkte linker for nedlasting.

Stay safe og Skitt jakt alle sammen!!

 

IMG_1100
I noen sekunder åpner tåka seg og vi får se Haukelifjell og vidde  fra Vidjernuten

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: