Andejakt på Jæren

Andejakta er en spennende jaktform og i gang for fullt. Andejakt er noe jeg har lite erfaring med, men har vist seg å være en jaktform som er intens, spennende, lett tilgjengelig og ikke minst en komfortabel jaktform så lenge du har gode klær på høsten. De første andebrystene er allerede sikret og i frysen.

Vi har testet ut 3 av Stavanger og Rogaland Jakt og Fiske Forening sine områder på Jæren. Horpestad Nord, Horpestad Øst og Nese ved Orrevatnet. For mer info om jaktområdene, les nederst i artikkelen. Høsten har gitt en fantastisk naturopplevelse på disse plassene og det har vært ender hver gang som har trukket både over vannet og over jordene. Vi hadde verken hund eller båt, og måtte vente til at endene kom trekkende over på tørr mark.

 

I de sene kveldstimer har vi testet ut jakt både i finvær, vind og regn. Når man kan gå 100 meter,  ta med en stol og sitte der og slappe av og vente på at endene skal komme, må det kategoriseres som tilgjengelig og “komfortabel” jakt!  Mikal har vært nysgjerrig og aktiv så lokketeknikker har vært nøye studert på youtube. Lokkingen har muligens virket for det virker som om stokkendene responderer. Flere ganger har vi fått stokkender til å komme inn mot oss. I følge eksperter, skal lokkingen fungerer enda bedre i morgentimene.

Spenningen er til å ta og føle på mens vi utålmodig venter på at mørket skal senke seg. Speidene i horisonten prøver jeg å spotte innkommende ender. Til tider lurer man på om det kommer noen ender der vi sitter ser kråkene trekke innover uten å se snurten av ei and. Vi får øye på noen ender som flyr ute over vannet og velger å lande der. Meget frustrerende når man ikke har mulighet å jakte disse.

IMG_1521

Jo mørkere det blir, jo vanskeligere er det å se de små krikkendene der de seiler delvis mot skygger og skyer. Når det bare er en svak lysstripe i horisonten hører vi skudd fra det fjerne. Pulsen stiger noen hakk og speidingen blir mer intens. Det løsnes skudd fra andre siden av vannet og vi får øye på de første endene som kommer vår vei. De små krikkendendene flyr som små torpedoer. De er små og vanskelige å treffe, og manøvrer kjapt. Det blir noen luftige skudd og ingen and på de første skuddene. Reload! Den mørke himmelen gjør det vanskelig å se endene, men mot horisonten kommer de endelig frem som sorte små flekker. Det flakser rundt ørene våre. De kommer fra flere kanter, men her blir det bare hull i lufta. Ingen skudd treffer før to stokkender plutselig kommer ut av intet, dalene ned mot jordet med peiling mot oss. Skuddet går instinktivt. En flott stokkand går ned for telling! Mikal kan stolt hente sin første and. Endene suser rundt oss, men mørket gjør det vanskelig å skyte hvis de ikke er mot horisonten.

Horpestad
Mikal har tatt første Stokkand

Vi tar turen ned igjen noen dager senere til Horpestad. Det er kraftigere vind og himmelen er relativt overskyet. De første endene som kommer er for langt unna. En annen dukker ut av mørket over oss, og det er umulig å få avgårde et skudd før den borte i mørket.  Kraftig regn har laget små putter og overvann rundt om på jordet. En stokkand går inn for landing på en putt. Den enser oss og prøver å reversere landingen, men til ingen nytte. Anda går rett i bakken etter et velrettet skudd fra Mikal. Da var and nummer 2 i boks.  Mulig vinden har endret trekkruta litt eller at de har søkt seg ned på områder tidligere i trekkruta, men i dag er det mindre ender. Mørket har gjort at vi pakker sammen og godt fornøyd med fangsten for idag.

Denne jaktformen har vært fantastisk spennende. Selv om man ikke er garantert fangst så blir det spenning der endene flakser rundt deg. Uten tvil, ett par turer på skytebanen i forkant hjelper godt på! Å sitte slik på post og vente er spennende når de først dukker opp.

Solnedgang over Horpestad Øst Jaktterreng
Kamuflasjen på plass

Endene er klargjort for middagsbordet. Denne gangen har jeg ikke ribbet anda, men åpnet og tatt ut brystfileeten uten fettet sammen med låret og vingene. Kråsen, hjertet, skroget, blir god saus. Nå er det bare å glede seg til middag!!

Stokkand
Anda klargjort for frysen

 

 

Generelt om jakt områdene

Alle tre jaktterrengene fikk ender som trakk inn både over vannet og over bakkene. Forskjellige vær situasjoner gir nok endene litt endringer i trekkrutene og hvor de slår seg ned. Så det er nok ikke noen fasit hva som er best område for jakta. Det har vært gode muligheter å få ender på alle de tre områdene.

Horpestad Øst

Her er det flere gode steder å stå, både med kanaler på begge sider av området, litt trær langs vannkanten og siv. Jordene er store og romslige og ved kraftig regnfall vil det være mulig at endene prøver å lande i pyttene/dammene. Når vi var der, trakk endene over vannet og kom ut på østsiden der hvor vi hadde post. Det var på dette området vi fikk mest ender som trakk over oss.

Link til Inatur og kjøp av kort Horpestad Øst  og mer info om jaktområdet.

Horpestad Nord

Her er jaktområdet litt mer kupert og endene trakk både fra vannet inn på jordet, og en del trakk inn fra vestsiden av jordet. Tok ender som gikk ned mot landing på jordet. Langs vannet er det flotte sivkanter på vestsiden og litt trær på østsiden.

Link til Inatur og kjøp av kort ved Horpestad Nord  og mer info om jaktområdet

Nese, Orrevatnet

Jaktterrenget starter ganske høyt oppe og strekker seg ut som en tarm ut i vannet. Deler av terrenget er litt kupert med en liten skogdott plassert i enden. Når jeg var der trakk endene i øvre kant av skogen over “tarmen” (mot parkeringen). Det var kraftig vind når jeg var der nede og de fleste endene jeg observerte fløy lengre ute på vannet. Mulig dette endrer seg når det er litt roligere.

Viktig info, sivkanten nederst av jordet mot vannet er fredningssone, og jaktområdet er innenfor hvor gressåkeren slutter. Det gjelder også rundt skogen. For hund er det båndtvang.

Link til Inatur og kjøp av kort ved Nese Orrevatnet og mer info om jaktområdet

Husk å alltid rydd opp tomme hylser og søppel! Lykke til og skitt jakt!

Horpestad Nord
Mørket faller på – Horpestad

 

Horpestad Øst
Fantastiske omgivelser – Horpestad Øst

 

 

One thought on “Andejakt på Jæren

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: