Isfiske på Høgjæren

Det går nesten 5 år mellom hver gang vi får sikker is her i Stavanger regionen. Så nå måtte vi gripe sjansen å bruke isboret som jeg kjøpte sist det var is!  Kakaoen og kvikklunsjen pakkes, isboret graves frem fra loftet og maggoten hentes fra kjøleskapet før vi setter kurs mot Storamoset på Undheim, ett vann som er kjent for å ha en god røye bestand.Før vi setter i gang kjøper vi fiskekort  på Kartavold. Parkeringen tilsier at det mye folk som er ute og fisker i det fine været. Etter litt orientering rusler vi ut mot et lite nes hvor vi rigger opp stoler og kroker maggoten. Det tar noen minutter å komme gjennom den nesten 60 cm tykke isen og svetten kommer nesten etter innsatsen.

IMG_1828 – Kopi
Isfiske er en tålmodighetsprøvelse

Siden det går lang tid mellom hver gang vi har mulighet til å fiske på isen her i Rogaland, så må jeg hente noen tips.  En dame som fisker ikke lang fra oss ser ut til å løst fiskemysteriet hvis vi skal dømme etter den fulle bæreposen med røye.  Hun er fra Nord Norge, og har vokst opp med isfiske. Hun har vært her siden klokka 09, men hun var ikke først ute på isen kunne hun fortelle.

Hennes tips var:

  • Fisk på 2-5 meter dybde langs land
  • Du må ha tålmodighet, og sitt en stund på hver plass, siden røya svømmer rundt hele tiden.
  • Røya kommer i stim, så når du får fisk, så må du dra den opp og få ut i snøret igjen fort!

Vi tar med oss disse rådene når vi speider etter ny plass. Vi har hørt at det skal være bra innerst i vannet, så vi rusler over og setter oss inn i ei lita vik. Etter 1,5 time er vi nesten litt lei. Ikke ett napp og den kalde vinden biter litt i nakken.

I det vi er på nippet til å rulle sammen utstyret og flytte oss, får Mikal fisk. Så en til. Nå begynner det å nappe hos oss meg også, og det hales inn nesten 20 røyer i løpet av en 20 minutters tid. Det er nesten som makrellfiske. Det stopper like brått som det kom, men klokka nærmer seg middag så det er like greit.

 

Noen fine røyer til middag og noen mindre røyer til katten … hva mer kan vi håpe på i den lave kveldsola. Nå er det bare å pakke ned isboret og smøre seg med tålmodighet før isen kommer om  en ca 5 år’s tid:-)

 

Isfiske på Storamos
Isfiske på Storamoset i nydelig Mars vær

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: