Denne uka er det rydde aksjon i hele Norge. Vi har lyst på ren natur, fisk i sjøen og fugl i lufta – så ta med deg familien og gjør en innsats! Vi var ute en liten tur i dag og det er overveldende hvor mye søppel som er i nærmiljøet. Her er hvordan du går frem for å delta.Etter å ha sett “Planet Plast” på NRK, så ble min samboer Ina inspirert for å rydde en strand i nærheten. Vi hentet poser på Coop’en og la i vei til stranden på Storhaug. På avstand ser det fint og flott ut – men når man går litt nærmere er strandsonen fylt med mikroplast, isopor, sneiper, indutriavfall, taustumper og plast. I følge Naturvernforbundet dannes det 8 000 tonn mikroplast partikler i Norge per år og 6,4 MILLIONER tonn plast havner i verdenshavene! Dette påvirker dyrene og fiskene som gjennom kretsløpet overfører miljøgiftene videre til oss.
Vår lille tur rundt strandsonen var en liten vekker. Etter ett par timer mellom fjæresteiner og stranden hadde vi ryddet 100 meter og fylt fire søppelposer. Vi var to, men vi trenger mange flere til å gjøre en innsats! Så ta med familie og venner på en strandtur, og ta med søppelposen i samme sleng! Se under hvordan du går frem.
Ved å gå inn på “Hold Norge Rent” kan du finne en ryddeaksjon nær deg, lage en rydde aksjon eller melde inn at du har vært med å ryddet. Coop er også med og bidrar med gratis sekker og hansker til alle som vil være med å rydde. Følg linken Coop rydder Norge så finner du butikker i nærheten som deler ut materiell og innleveringspunkter. Det er gratis å levere søppelet når du er med på ryddeaksjonen!
For alle som fisker og jakter så oppfordrer jeg til å ta med en pose og bruke litt av tiden til å samle søppel på favoritt fiske og jaktplassen. Vi har lyst på friske fugler, dyr og fisk.
Her er noen eksempler på konsekvensene av plast i havene og naturen hentet fra Naturvernforbundets sider.
■ En syk gåsenebbhval strandet utenfor Sotra i januar 2017. I magen ble det funnet emballasje fra sjokolade, kyllingvinger og andre plastbiter. I alt tretti plastposer ble funnet i magen til hvalen.
■ En studie av mageinnholdet i havhester på Lista fra 2011 viser at 98 prosent av fuglene hadde plast i magesekken. Gjennomsnittet var 46 biter. (Kilde: OSPAR)
■ En undersøkelse viste at 20 prosent av undersøkte krabber i Barentshavet hadde plastbiter i magen. (Kilde: Havforskningsinstituttet)
■ I Stillehavet mellom Japan og USA har det dannet seg «øyer» av plastavfall, som i areal er flere ganger større enn Norge.
■ Sommeren 2013 drev en stor spermasetthval død i land i Nederland. Det ble funnet 59 ulike plastobjekter på til sammen 17 kilo i hvalen. Mageinnholdet besto av tau og garn, plastposer og plastflasker. (Kilde: Aftenposten)
Glimrende intiativ! Plukker alltid med meg søppel jeg finner når jeg er på fisketur. Helt utrolig å se hva enkelte får seg til å kaste ute i naturen.
LikeLike